Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] przede wszystkim dyscyplin siłowych i sylwetkowych. Jeśli chodzi o białko, zapotrzebowanie dzienne nie powinno być ani przekroczone, ani niezaspokojone, tzn. zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
[...] cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw [...]
[...] (rodzaj środków i stosowane dawki zależą od długości cyklu oraz użytych środków). Badania, które warto wykonać np. przed i po „cyklu”: FSH (hormon folikutropowy; niski poziom FSH najczęściej wiąże się z niewydolnością przysadki lub podwzgórza. FSH m.in. mówi o wytwarzaniu plemników. LH (hormon luteinizujący, lutropina (LH). U mężczyzn [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
[...] wysoką intensywność pracy (86% HR). Duże wątpliwości budzi sens treningu na czczo, gdyż rano wcale nie występuje obniżony poziom glikogenu. Ponadto nikt nie udowodnił, by niski poziom glikogenu był powiązany z utylizacją kwasów tłuszczowych. Wręcz przeciwnie, bardziej korzystne warunki dla utylizacji kwasów tłuszczowych wystąpiły w grupie [...]
[...] cechą wrodzonego niedoboru IGF-1 w zespole Larona. Tak więc dieta zachodnia przesuwa oś GH / IGF-1 na nienormalnie wysoki poziom, właśnie w kierunku przeciwnym do niskiej stymulacji IIS obserwowanej w zespole Larona. Czy pora na krucjatę i piętnowanie mleka oraz produktów mlecznych? Proszę nie panikować. Znane są przypadki osób [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
[...] „internetowych bojówek”. Nie ma tu żadnego znaczenia, iż tezy ww. mentora nie znajdują odzwierciedlenia w badaniach naukowych. Teza nr 1 „Po treningu mamy niski poziom glikogenu”, „glikogen jest wypłukany”… Wspomniane tezy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Dlaczego? Bo aby zużyć większość [...]
[...] wysoką intensywność pracy (86% HR). Duże wątpliwości budzi sens treningu na czczo, gdyż rano wcale nie występuje obniżony poziom glikogenu. Ponadto nikt nie udowodnił, by niski poziom glikogenu był powiązany z utylizacją kwasów tłuszczowych. Wręcz przeciwnie. Bardziej korzystne warunki dla utylizacji kwasów tłuszczowych wystąpiły w grupie [...]
Bardzo wielu mężczyzn nie trenuje nóg, często tłumaczą to bliżej nieokreśloną kontuzją. Gdyby uwierzyć im na słowo, to Polska byłaby ortopedyczną krainą mlekiem i miodem płynącą, co drugi osobnik trenujący na siłowni rzekomo ma chore kolana i/lub plecy! Oczywiście, jest to wymówka. Czy przysiady są niezbędne? Oddajmy głos Dorianowi Yatesowi: [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
[...] łatwo pozbyć? Tak i w większości wypadków nie jest to żaden problem. O wiele poważniejszym i trudniejszym osiągnięciem jest zbudowanie ponad 120 kg wagi przy utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, dlatego taka sztuka udaje się praktycznie tylko wyczynowym kulturystom ekstremalnym (bardzo rzadko niski poziom tkanki tłuszczowej mają [...]
[...] wyszkolonych graczy futbolu amerykańskiego. Przez 10 tygodni, 4 h w tygodniu trenowali siłowo, a przez kolejne 4 h tygodniowo pracowali nad wytrzymałością. Wyniki: grupa niskich dawek kreatyny poprawiła przysiad o 19.03 kg, grupa dawkowania z protokołem poprawiła wynik w przysiadzie o 8.8 kg, grupa placebo poprawiła przysiad o 8.83 kg, ilość [...]
[...] mimo wzrostu o 12% testosteronu, wzrosła o +31% ilości kortyzolu w grupie plyometrycznej. A.J. napisała: „Jeśli chodzi o samo odżywianie, to pamiętajmy, że po treningu mamy niski poziom glikogenu, co skutkuje podwyższeniem poziomu kortyzolu i rozpoczyna się produkcja glukozy ze źródeł niecukrowych, czyli naszych mięśni... Obecność węglowodanów w [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] zagadnień szeroko i często błędnie interpretowane przez wielu z trenujących mężczyzn. Od razu zaznaczę, iż liczne badania naukowe są prowadzone na osobach mających niski poziom androgenów lub niewytrenowanych. A to zupełnie inna sytuacja niż ta, z jaką mamy do czynienia w przypadku trenujących, młodszych mężczyzn. Podsumowanie Nie [...]
[...] tłuszczu w korpusie, szczury z grupy tłuszczowej 46 ± 2%, a szczury na diecie zróżnicowanej (karma) tylko 33 ± 2%. Aby pokazać punkt odniesienia, 18% u szczura uważa się za niski poziom tkanki tłuszczowej, z kolei 61% za bardzo wysoki. Gainery i różne inne węglowodany dla sportowców. Tak, zgadza się. Nie przynoszą one wielkiego uszczerbku osobom [...]